TREKKING & SENDERISME A L’ESTIU

Trekking i senderisme

TREKKING & SENDERISME A L’ESTIU

Amb l’arribada de el bon temps, caminar per la muntanya durant una bona estona pot esdevenir un complement eficaç i molt atractiu per seguir mantenint el nostre nivell de forma física o fins i tot millorar-lo considerablement.

Durant l’època estival aprofitem per planificar més activitats en muntanya que la resta de l’any.

Gràcies a el bon temps i al fet que disposem de més hores de llum és l’època de l’any en què més muntanyencs surten  a practicar els seus esports preferits.

Perquè puguis gaudir del teu trekking, escalada, ascensió … en aquesta època en què les temperatures són més altes és important tenir en compte alguns consells que poden ser aplicats en qualsevol activitat de muntanya.

CONSELLS PER UN BON TREKKING I SENDERISME EN ÈPOCA D’ESTIU

 

– Planificació

Com sempre molt important planificar la ruta abans de sortir i portar un mapa, GPS o brúixola. 

Hem de tenir molt en compte en nivell de dificultat, durada, tota aquella informació útil que siguem capaços de reunir avui en dia, per exemple, hi ha moltes pàgines i fòrums on l’experiència d’altres muntanyencs sobre una ruta concreta pot ser-nos de gran utilitat abans de dissenyar la nostra excursió.

L’objectiu essencial d’aquesta primera fase o consell és el de minimitzar qualsevol imprevist i, per sobre de tot poder planificar la sortida en tots els seus detalls.

– Condicions meteorològiques

Conèixer la informació meteorològica ha de ser part de la planificació però mereix una menció especial.

És habitual pensar que a l’estiu sempre fa bon temps però són freqüents les tempestes a la tarda així que assegura’t bé abans de sortir per poder equipar-te.

– La motxilla

Per “fer la motxilla” cal tenir en compte diferents variables: 

  • la meteorologia (sempre hem de consultar amb anterioritat la previsió del temps per saber quin tipus de material podem requerir)
  • l’alçada (a major altura, més fred i possibilitats de vent)
  • el recorregut o la durada de la nostra excursió (si es tracta d’una sortida d’un dia o bé de diversos dies, on ja necessitarem un sac de dormir, llum frontal, etc.)

Amb les bones temperatures dormir a l’aire lliure pot ser una bona opció però sempre si anem ben equipats. 

Hem de triar un sac en funció de les condicions meteorològiques, no cal donar per fet que ha de ser un sac lleuger. 

A més és important disposar d’un bon aïllant que ens protegeixi del fred de terra i triar una bona tenda de campanya en el cas que sigui possible.

– Roba i calçat

La roba que fem servir per a activitats en muntanya durant l’estiu ha de ser lleugera.

Hem de triar peces fines d’assecat ràpid i amb zones de ventilació per afavorir la transpiració.

A més hem de tenir en compte de portar un impermeable per protegir-nos de la pluja.

El calçat ha de ser transpirable però igualment impermeables i adaptats a el terreny a què anem a desenvolupar l’activitat.

– Protecció solar

Sempre que anem a la muntanya a l’estiu és imprescindible portar un barret/gorra a per protegir el nostre cap i coll i unes ulleres de sol amb protecció 100% UVA.

A més de no oblidar mai la crema solar d’alta protecció ja que quan anem guanyant en altitud l’índex de radiació UV augmenta.

– Hidratació

Últim consell però el més important.

En primer lloc sempre hem de portar aigua quan sortim, encara que en la nostra ruta hagi fonts o llocs on agafar aigua no podem confiar en això.

A l’estiu hem de beure poca quantitat però molt sovint per respondre la pèrdua de líquids a causa de la transpiració del nostre cos. 

Si és possible portarem l’ampolla d’aigua en una funda per poder mantenir-la a bona temperatura.

Cal tenir en compte que estar ben hidratat redueix de forma substancial el risc a patir lesions durant qualsevol trekking.

– Preparació prèvia

El nivell de dificultat del nostre viatge per la muntanya pot exigir-nos una preparació prèvia. 

No és el mateix, per exemple, ascendir a un pic de 1.200 metres en una excursió d’un parell d’hores de durada de completar una ruta de diversos dies per terreny alpí. 

Lògicament, entre una opció i l’altra hi ha una preparació i exigència física substancialment diferents. 

Si hem d’afrontar un viatge muntanyenc que ens exigeixi un grau important de forma física, és primordial preparar-se durant diverses setmanes o fins i tot mesos.

Això sí, abans d’afrontar aquesta aventura vine a Esports10 i t’aconsellarem per practicar un bon trekking, minimitzant qualsevol risc i acudir al medi natural amb les màximes garanties.